Édes Receptek
Találd meg a kedvenc ízedet


Kakaós csiga(10 db)
-50 dkg liszt
-25 gr. élesztő
-3 dl tej
-8dkg porcukor
-kakaó ízlés szerint
-egy csipet só
-10 dkg vaj
A lisztet átszitáljuk egy tálba. Az élesztőt felfuttatjuk langyos-cukros tejben. Ha felfutott a liszthez adjuk, majd a csipet sót. A vajat felolvasztva apránként hozzá adjuk. Összedolgozzuk, 20 percet pihen.
Téglalap alakúra nyújtjuk, bekenjük olvasztott vajjal, megszórjuk kakaóval, feltekerjük és élés késsel csigákat vágunk belőle.
Tepsiben tovább kelesztjük(10 perc), bekenjük olvasztott vajjal és 180•-on megsütjük(15-20 perc)
Kihűtve tálaljuk, porcukrozzuk.
Jó étvágyat!


A tésztához:
- 2,5 dl víz
-20 dkg vaj
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 kávéskanál só
- 20 dkg finomliszt
- 5 db közepes méretű tojás
A krémhez:
4 db tojássárgája
-5 dl tej
-4 evőkanál finomliszt
-5 evőkanál porcukor
-2 csomag vaníliás cukor
A tejszínhabhoz: 5 dl tejszín


Piskóta:
-6 tojás
-6 ek. Cukor
-6 ek. Liszt
-1 cs. Sütőpor
Teteje: Cukrász fondantTorta festék


-50 dkg finomliszt (BL 55)
-5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
-5 dkg porcukor
-2,5 dkg friss élesztő (( instant élesztőből 7 gramm))
-2,5-3dl langyos tej (kb.)
-1 tk citromlé
-2 db tojássárga
-1 tojás a kenéshez
-csipet só
A hozzávalókat tálba/dagasztógépbe rakjuk. A lisztet érdemes átszitálni, hogy laza szerkezetű legyen, kamrahideg lisztet melegítsük meg. A liszthez hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját. Közben felfuttatjuk a porcukros tejben az élesztőt. Jó tanács: az élesztős tejet keverjük el átszitált liszttel, hogy massza állagú legyen. Jobban fel fog futni. Az instant élesztőt is futtassuk fel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót. Az olvasztott vajat fokozatosan a legvégén! Dagasszuk 30 percet. Ezután kelesztés 20 perc. Majd 6 egyenlő részre osztjuk, nyújtjuk, befonjuk. Újabb 20 perc kelesztés, de előtte egész tojással bekenjük. Ha megkelt meleg helyen újra ecseteljük tojással. Előmelegített sütőben 180 fokon, hőlégkeverésen 25 percet sütjük. Ha nagyon barnul kapcsoljunk át alsó sütésre. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy a belseje ragad-e még? Kihűlve szeleteljük!

Az előző recepthez hasonlóan járjunk el. Kelesztés után osszuk két egyenlő részre a tésztát. Az egyik részhez adagoljunk annyi kakaót, amíg be nem színezi. Ezután fonjuk be és a szokott módon süssük meg.

-8dkg liszt
-8 dkg étcsoki
-8 dkg cukor
-2 evőkanál kakaó
-2 db tojás
-1 cs.sütőpor-1 tk. vanília aroma
Krém:-15dkg cukor
-3 dl tejföl
-2 dl tej
-2 tk. vanília aroma
-1 zacskó tejszínes pudingpor
-2 tábla olvasztott étcsoki-2 ek. olaj



Lekváros Bukta Hitler szalonnával
-50 dkg finomliszt
-3 dl tej
-4 ek. cukor
-1 tojás
-2 tojássárgája
-kevés só
-2,5-3 dkg élesztő
-5 dkg olvasztott vaj
Töltelék:
-Hitler szalonna
(Vagy bármilyen sűrű lekvár)
Teteje:
-1 felvert tojás
-5 dkg vaj
A lisztet egy tálba szitáljuk. Az élesztőt felfuttatjuk egy tálban a langyos tejjel és a cukorral. Hozzáadjuk a tojásokat, az élesztős tejet és elkezdjük dagasztani. Tegyük bele a csipet sót és lassan adagoljuk az olvasztott vajat, amíg össze nem áll a tészta. A lényeg, hogy ne ragadjon a kezünkhöz. Ha igen, javítsunk az állagán liszttel.
Langyos helyen duplájára kelesztjük. Ha megnőtt a tészta kinyújtjuk és téglalap alakokat vágunk ki éles késsel. A tölteléket középre helyezzük és két oldalról behajtjuk a széleit. Egymás mellé helyezzük tepsiben és megkenjük olvasztott vajjal és a felvert tojással.
180 fokon 25-30 percet sütjük. Akkor jó, ha a teteje szépen bebarnul.


Lyukas Gyümölcsös Pite
-20 dkg finomliszt-10 dkg vaj
-1 tojás
- 6 dkg cukor
-csipet só
- 1 tk. vanília aroma
Töltelék:
Bármilyen gyümölcs, amit szeretnénk megenni. Meggy, cseresznye, eper. A lényeg, hogy puha gyümölcsök legyenek.
-zsemlemorzsa vagy darált keksz
-rum aroma
-csokoládé
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Kezdjük a tojással, cukorral, sóval és a puha vajjal, majd óvatosan adagoljuk hozzá a lisztet. Nem kell sokáig gyúrni, dagasztani, mert a lényeg, hogy linzer szerű legyen a tészta. Fóliázzuk be és egy órán keresztül hűtőben pihentessük.
Ezután két részre osztjuk a tésztát. Ez legyen 70-30% arányban. A formát kivajazzuk és a nagyobbik tésztát belehelyezzük. Fontos, hogy ha lédús gyümölccsel dolgozunk szórjuk meg zsemlemorzsával a tésztát s ezután következzen a kicsöpögtetett gyümölcs. A gyümölcsöt rummal és csokoládéval ízesíthetjük. Néha vanília pudinggal is leöntöm, ez jobban összefogja a gyümölcsrétegeket. A tetejét szórjuk meg zsemlemorzsával vagy darált keksszel.
A tetejét kör alakúra nyújtjuk és kis lyukakat szaggatunk bele.
Megkenjük tojással és 25 perc alatt megsütjük. 170 fokon sütjük. Figyeljünk oda, hogy meg ne égjen. 5 percenként ellenőrizzük.

-3 db tojás
-50 dkg Mascarpone
-15 dkg porcukor
-2 zacskó babapiskóta
-kakaópor
-1 kis fiola sütőrum
-3 dl kávé
-2 db banán
Főzzük le a kávét és amíg meleg tegyük hozzá a rumot, forgassuk meg benne a piskótákat, majd tegyük félre.
A tojás sárgáját a porcukorral és a Masarponeval habosra keverjük. Verjük habbá a tojás fehérjéket és lassan keverjük a krémhez. Rétegezzük a jénaiban úgy, hogy piskóta sorral kezdünk, ezután a hab réteg következik s végezetül a karikázott banánok. Az utolsó réteg hab legyen, melyet megszórunk keserű kakaóval és banánkarikákkal díszítjük. Hagyjuk, hogy az ízek hűtőben 1,5-2 óra alatt összeérjenek.


-6 tojás
-6 ek. cukor
-6 ek. liszt
-1 csomag sütőpor
Hab:
-Cukrászhab 500 ml
-20 dkg porcukor
-400 gr. túró
-citrom aroma
-1 zacskó zselatin
-150 ml víz
-1 csipet só
-1 zacskó habfixáló
sós karamell:
-30 dkg cukor
-150 ml főzőtejszín
-1/2 ek. só
A piskótához a cukrot a tojások sárgájával habosra verjük. Ezután a fehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert hat evőkanál lisztet fokozatosan. Adjuk hozzá a felvert sárgáját. Tegyük kivajazott tortaformába és 180 °-on 25 perc alatt süssük meg.
Készítsük el a tölteléket. A porcukrot kézi mixerrel a porcukor felével elkeverjük. A zselatint alacsony hőfokon felmelegítjük vízben, TILOS forralni, tegyük félre hűteni. Adjuk hozzá a citrom aromát. A tejszínt a porcukor másik felével felverjük, amikor félkemény hozzáadjuk a habfixálot és keményre verjük.
A túrós krémhez keverjük a zselatint. Ezt követi a tejszínhab. A tejszínhabból hagyjunk annyit, hogy a díszítést el tudjuk végezni habzsákkal. Tegyük hűtőbe.
Készítsük el a sós karamellt. A cukrot lábasba rakjuk és alágyújtunk. Amikor elkezd karamell állagúvá válni, tegyük hozzá a sót és a főzőtejszínt. Ha nem elég sűrű, akkor kukorica keményítővel segíthetünk rajta. Hagyjuk kihűlni.
A piskótát vágjuk ketté és vonjuk be krémmel. Tegyük rá a tetejét és kenjük körbe habbal. Habzsákkal díszítsük fel, öntsük a közepébe a sós karamellt. A hab díszeket mogyoróval díszítettem és torta gyöngyökkel. Továbbá frissen vágott barack szeleteket helyeztem minden harmadik habforma után.