A főzés és a lélek

Mit jelent a főzés egyes emberek számára?- Lássuk

Miért is jó főzni?

Az ételek elkészítésére sokan egy újabb "nemszeretem" házimunkaként gondolnak, pedig a főzésnek számos, bizonyítottan jótékony hatása van: egy csipet tudatossággal és egy adag kreativitással ez az alapesetben nyűgnek számító feladat igazi léleknyugtató kikapcsolódást, testi-lelki felfrissülést hozhat a monoton hétköznapokba. Nem csoda, hogy sok helyen terápiaként is alkalmazzák.

Táplálja az elmét és a lelket

Egy nehéz munkanap végén az egyik kedvenc módom a lazításra a zöldségek szeletelése és kockázása. A késem folyamatos, ritmusos koppanása lecsendesíti az elmém, és megnyugtatja a lelkem.


 "A főzés tulajdonképpen meditáció a jó étel ígéretével.

Az ételek elkészítése a mindennapjaim része" - írja Elen Kanner Feeding the Hungry Ghost című könyvében.

Ahogy az írónő beszámolójából is kiderül, sok összefüggés van a főzés és a mentális jóllét között. Az egyik ilyen fontos párhuzam az egészséges táplálkozás. Az egészségünk megőrzése céljából követett diéta során ugyanis könnyebb ellenőrizni és előkészíteni a jó minőségű alapanyagokat, ételeket, aminek az eredménye lehet a minőségi táplálkozás. Ettől nem csupán testileg, de lelkileg, szellemileg is kiegyensúlyozottabbá válunk, hiszen az egészséges ételek fogyasztása hozzájárul az agy optimális működéséhez.

Egy csipet mindfulness

A főzés folyamata azonban másként is "táplálja" jóllétünket. Lisa Bahar családterapeuta a praxisa során arra bátorítja klienseit, hogy gyakorolják a tudatos jelenlétet a konyhában is. Példaként hozza egy gyümölcs megevését: érdemes megfigyelni a színét, tapintását, a húsát, majd azt, hogy milyen az illata és az íze.

Ezekben a pillanatokban az itt és mostra fókuszálunk, nem rágódunk a múlton, vagy aggodalmaskodunk a jövő miatt - a főzés segít jelen lenni, csökkenti a stresszt, és hozzájárul ahhoz, hogy jobban élvezzük az életet.

Egy kanálnyi megbecsülés

Miután befejeztük az étel előkészítését, érdemes végiggondolni azt a folyamatot is, ahogyan eljutott az asztalunkra. A termelők elültették a magokat, gondozták a növényt, ami virágzott, majd termést hozott. A termés pedig még hosszú utat tett meg egy üzleten keresztül, míg mi megvettük, elkészítettük és megettük. Ez a szemlélet sok mindent átértékelhet bennünk: ha belegondolunk, hogy minden apróság, minden szem gyümölcs milyen nagy utat tesz meg a konyhánkig, az asztalra kerülő étel mellett az életünkre is elkezdhetünk kicsit másként gondolni.


A legjobb antidepresszáns

A sütést és a főzést a mentális betegségek (mint például a depresszió, a szorongás, az ADHD, vagy a szenvedélybetegségek) esetében kiegészítő terápiaként is alkalmazzák, hiszen jól illeszkedik a viselkedéses terápiák közé.

A legjobb antidepresszáns

A sütést és a főzést a mentális betegségek (mint például a depresszió, a szorongás, az ADHD, vagy a szenvedélybetegségek) esetében kiegészítő terápiaként is alkalmazzák, hiszen jól illeszkedik a viselkedéses terápiák közé.

A depresszióval küzdőknek segít kimozdulni a tehetetlenség és a passzivitás állapotából, ezzel párhuzamosan növeli az aktivitásukat, és támogatja őket abban, hogy viselkedésük célorientálttá váljon, ami megakadályozza a negatív gondolatok szabad áramlását. A szorongással küzdőket megnyugtatja, növelve az önbecsülésüket. AzADHD esetében pedig kitűnő módszer a koncentráció fejlesztésére.

Ezt az állítást két, viszonylag ismert személy nyilatkozta is alátámasztja:

John Whaite, a 2012-es "The Great British Bake-Off" című népszerű televíziós show győztese a műsort követően azt nyilatkozta, hogy a sütés mentette meg őt bipoláris zavara különösen nehéz időszakaiban. Az ír regényíró, Marian Keyes pedig "Saved by Cake" (azaz a Megmentő süti) című novellájában osztotta meg olvasóival, hogyan segítette a konyhaművészet a depresszióval való megküzdésben.

A mentális betegséggel küzdők gyakran izolálódnak, az állapotukat övező stigma miatt sokszor a társas támasztól is eleshetnek. A főzés ebben is sokat segíthet: a közös sütés-főzés összehozza az embereket, és az azt követő közös étkezés, az étel, az evés örömének másokkal való megosztása a kedélyállapotunkon is javít.

Ezt az állítást két, viszonylag ismert személy nyilatkozta is alátámasztja:

John Whaite, a 2012-es "The Great British Bake-Off" című népszerű televíziós show győztese a műsort követően azt nyilatkozta, hogy a sütés mentette meg őt bipoláris zavara különösen nehéz időszakaiban. Az ír regényíró, Marian Keyes pedig "Saved by Cake" (azaz a Megmentő süti) című novellájában osztotta meg olvasóival, hogyan segítette a konyhaművészet a depresszióval való megküzdésben.

A mentális betegséggel küzdők gyakran izolálódnak, az állapotukat övező stigma miatt sokszor a társas támasztól is eleshetnek. A főzés ebben is sokat segíthet: a közös sütés-főzés összehozza az embereket, és az azt követő közös étkezés, az étel, az evés örömének másokkal való megosztása a kedélyállapotunkon is javít.


Ismerj meg új ízeket


Márton Béla

Ízfelelős



Eszem-Iszom Dínom-Dánom
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el