Sós Receptek


Tejes Kifli
50 dkg finomliszt (BL55)
- 5 dkg lágy vaj vagy margarin
- 2,5 dkg friss élesztő
- 3,5 dl langyos tej
- 1,5 teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
A lisztet tálba/dagasztógépbe helyezzük. Én jobban szeretem dagasztógépben készíteni, mert egyenletesen lesz a tészta eldolgozva. /Kenyérsütőgép simán jó erre a célra/. Az élesztőt felfuttatjuk. Célszerű a langyos cukros tejbe lisztet elkeverni, jobb az eredmény.
A cukor katalizálja az élesztőt, amiről tudni kell, hogy egysejtű gombatenyészet.
Ha felfutott az élesztő adjuk hozzá a liszthez, ehhez pedig a többi hozzávalót. Ügyeljünk arra, hogy a só és az élesztő ne érintkezzen közvetlenül. Dagasszuk homogénre. Kelesszük 30 percet meleg helyen. Ezután formáljuk "női ökölnyi" méretű gombócokká. Ismét letakarva kelesszük. Én meg is olajozom, hogy ne száradjon ki. Majd ha a 15-20 perc eltelt háromszög alakúvá nyújtsuk ki. És az aljától kezdve tekerjük fel, közben a háromszög csúcsát lehet a másik kezünkkel húzni. Szép formás kiflik lesznek. Hajtsuk patkó alakúvá és tejjel kenjük meg őket. Kelhet még 15 percet és 180 fokon süssük meg.
Sok szerencsét hozzá 😇Megéri, mert nagyon finom.

-5 dkg vaj
-1 zacskó fagyasztott brokkoli
-1 fej vöröshagyma
-200 ml tejszín
-1,5 l víz
-só
-bors
-szerecsendió
-rózsabors
-mustármag
A brokkolit hagyjuk kiolvadni. Az 5 dkg vajat olvasszuk fel, az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk. Ezt követően hozzáadjuk a kiolvadt brokkolit, fűszerezzük, majd 5 percet pároljuk. Figyeljünk! Ha tapad, akkor kis vizet adjunk hozzá. Ha letelt az 5 perc adjuk hozzá a vizet, forraljuk fel. Kóstoljuk meg. Általában 2 ek. sót, egy csipet mustármagot, egy csipet rózsaborsot, 1tk. szerecsendiót adok hozzá. Nyugodtan fűszerezzük kedvünk szerint. 30 percet fedő alatt közepes fokozaton főzzük. Ha már elég puha, akkor botmixerrel pürésítjük, felöntjük 200 ml főzőtejszínnel és egyet hagyjuk felrottyanni.
💡Pirított kenyérkockával tálaljuk


-3 fej vöröshagyma
-vaj a jénai kikenéséhez
-só
-fűszeres pácolaj( 2 dl olaj, magyaros fűszerkeverék, só, bors)
-2 nagy édesburgonya
-5-10 dkg szalonna
-parasztkolbász díszítéshez
A csirkemellet hosszában félbevágjuk. Ha tudjuk, tegyük meg ismét. A lényeg, hogy vékonyak legyenek. Elkészítjük a pácolajat, a csirkemell szeleteket beleforgatjuk és 30 percet hűtőben tároljuk. Az édesburgonyát felkarikázzuk és a kivajazott jénai aljába rakjuk. Ezután egy réteg hagyma követi és végül egy réteg csirkemell. Addig ismételjük a rétegezést, amíg van alapanyag. A tetejét csíkozott szalonnával és karikára vágott parasztkolbásszal díszítjük. 180 fokon 35-40 percig sütjük.

-15 dkg élesztő
- 250 ml víz
- 1 ek olaj
- 3 tk só
-1 tk cukor
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros langyos vízben. Majd a liszthez kavarjuk. Sózzuk és végül hozzáadjuk az olajat. Ha már homogén, félre rakjuk pihenni. Óránként átdagasztjuk. Ezt a műveletet 4x ismételjük. Tehát a kelesztés 4 óra. Türelmesnek kell lenni, ez a jó kenyér titka. Az utolsó kelesztést már a kivajazott jénaiban végezzük el. Ha szépen megkelt éles pengével vágjuk be a tetejét és spricceljük le vízzel. 180 fokon arany barnára sütjük.

-40 dkg liszt
-3 dkg porélesztő
-2 tk. só
-3 dl víz
Egy tálban összekeverjük a lisztet, az élesztőt és a sót. Hozzáadjuk a felmelegített vizet, majd összedolgozzuk a lisztes keverékkel. Az állaga inkább a nokedlihez lesz hasonló. Takarjuk le és pihentessük 6-7 órát.
Ezután egy jó nagy marok lisztet a vágódeszkára szórunk. Átgyúrjuk a tésztát és 2 részre osztjuk. Széthúzzuk és párszor megcsavarjuk.
Takarjuk le törlőkendővel és 30 percet pihentessük. Spricceljük meg vízzel és 200 fokon süssük meg 20 perc alatt. Fontos a párásítás. Spricceljük 2-3 alkalommal vízzel vagy rakjunk jeget a sütő aljába.


-2 dl langyos víz
-1 ek. só
-2 tk. oregano
-2 tk. szárított élesztő
-1 dl olaj
A lisztet tálba helyezzük és hozzárakjuk a langyos vizet, szárított élesztőt és az oreganot. Ezután tegyük bele a sót és az olajat. Amikor már homogén állagú, akkor csavarjuk olajos fóliába és kelesszük duplájára. Helyezzük egy nagy tepsibe és olajos kézzel nyújtsuk kerek formára. Nagyobbra szoktam nyújtani, mert a szélét meghagyom sajtperemnek. A többi rész rajtunk múlik. Ízlés szerint tegyük rá a feltéteket. 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.

-3 liter házi tej
-kevés só
-tejoltó enzim (210 IMCU)
Tej beoltása:
Langyos tejbe (30-32 fokos) 1-1,5 ml tejoltó enzimet rakunk. Letakarva 45 perc alvás idő követi.
Ezt követően felvágjuk az oltott tejet késsel. Leszűrjük. A savót tegyük félre. Lyukacsos tálba helyezve préselhetjük súllyal. 5-6 óra préselés utána megmaradt savóban (sózott) érlelhetjük 10 fokon 4-5 hétig.
Érdemes kipróbálni


Hamburger zsemle
-50 dkg liszt
-2,5 dkg élesztő
-5 dkg cukor
-2,5 dl tej
-5 dkg vaj
-1 tk só
-1 tojás a kenéshez
A lisztet tálba szórjuk és hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet. A vajat megolvasztjuk és hozzáadjuk, közben összegyúrjuk a tésztát. Tegyük bele a sót és dagasszuk tovább. Ha már minden hozzávaló elkeveredett, a tészta egynemű, akkor takarjuk le és kelesszük meleg helyen 40 percet.
A tésztából 6 egyenlő gombócot készítünk olajos kézzel. Tepsibe helyezzük, és langyos sütőben duplájára kelesztjük. Megkenjük tojással és megszórjuk szezámmaggal.
20 perc alatt 170 fokon megsütjük.
Kovászhoz:
-40 gr. anyakovász
-40 gr. víz
-40 gr. liszt (20 dkg finom liszt+20 dkg teljes kiörlésű)
Kenyér:
-40 dkg liszt
-3 dl víz
-kovász készítmény
-só
-1 ek. olaj
A kovászt egy héttel a kenyér sütése előtt elkészítettem. Abból kiveszünk 40 grammot és elkészítjük a sütéshez a kovászunkat. Hozzáadunk 40 gr. vizet és ugyanannyi lisztet. 4-5 órán keresztül érleljük.
A tálba helyezzük a 40 dkg lisztet, 3 dl langyos vizet. 4-5 órán keresztül állni hagyjuk. Ez az autolizáció folyamata, mely során a lisztszemcsék vízzel szívják meg magukat és beindulnak az enzimes folyamatok.
Ha kivártuk a folyamatokat, összeöntjük őket és 10 percig dagasztjuk. Csak ezután tegyük hozzá a sót. Dagasszuk tovább és rakjuk bele az olajat.
Kelesszük 30 percig és óvatosan gyúrjuk át. Ezt a folyamatot 3x végezzük el.
Az utolsó kelesztés után tálba vagy szakajtóba helyezzük át a tésztát. Egy éjszakán át hűtőben kelesztjük, ekkor tud megfelelően lejátszódni az enzimes folyamat.
Másnap kivesszük a tálból, tepsire helyezzük, éles pengével bevágjuk. Gőz funkcióval 200 fokon alsó-felső sütésen megsütjük. A sütő aljába vizet vagy jeget teszünk, ha nincs gőz funkció a sütőben. A sütési idő 30 perc. Akkor jó, ha a kenyér alja “visszakopog”.
Hűlve szeleteljük.